Anita i ParisVåren 2003.

Jag heter Anita och bor tillsammans med man och hundar i en liten by som heter Omsjö i Näsåker. Jag är sjuksköterska med specialistutbildning i intensivvård och jag har tidigare, när jag bodde i Stockholm, mestadels arbetat inom akut- och intensivvård. Efter att jag flyttade till Näsåker 1991, har jag arbetat som distriktssköterska och inom äldreomsorgen.

Under hela mitt liv har natur- och friluftsliv varit jätteviktigt. Jag åker gärna skidor på vintern och cyklar på sommaren. De senare åren har jag tillsammans med min man gjort flera fjällvandringar i vår vackra fjällvärld, och blivit "helsålda" på det. Stillheten, naturen, fjällens storslagenhet och friheten att vandra med enbart den nödvändiga utrustningen i ryggsäcken är en fantastisk upplevelse och en underbar vila för själen.

En av höjdpunkterna (!) när det gäller fjällvandringar var den 29 juli 2004 när vi besteg Kebnekaises sydtopp i klart, soligt och vackert väder. Det blev en mödosam och tuff vandring, men när jag väl hade gjort den, kändes det som om jag klarat en stor utmaning. Belöningen var målet och känslan : "I did it!"

De senaste åren har och släkt- och bygdeforskning blivit ett stort intresse. Syftet med den här hemsidan i första hand är att lägga ut en del av min släktforskning, främst mina mor- och farföräldrars antavlor. Jag har under några år samlat material om en skogsby som heter Fängsjö, och jag tar kortfattat upp lite om Fängsjös historia och dess befolkning på den här hemsidan. Fängsjö är en del av min historia genom min mor.  Hon växte upp i Fängsjö och är ättling till den förste nybyggaren, Erik Ersson Ståbi. Erik Ersson Ståbi var en soldat från Orsa i Dalarna som 1826 flyttade med sin familj till Resele, och året efter startade nybygget Tannflohöjdens nybygge som senare kallades Fängsjö. Familjen Ståbi har givit upphov till en stor släkt och ett stort antal ättlingar.

Här finns ytterligare en antavla utgående från Erik Ersson Ståbi och Brita Eriksdotter.

Jag tycker det är mycket roligt att du har hittat till min hemsida och jag vill önska dig varmt välkommen hit! Om du har kommentarer, rättelser eller tillägg till mina antavlor så skulle jag bli mycket glad om du kontaktar mig  Jag blir också jätteglad om du skriver en rad i min gästbok!

Jag vill till sist - men inte minst - tacka Patrik Andersson som på ett fantastiskt trevligt och kunnigt sätt lotsat och hjälpt mig att skapa den här hemsidan. Utan hans hjälp har denna hemsida aldrig kommit på pränt. Ett jättevarmt och stort tack, Patrik!

 

Uppdatering våren 2010. På förekommen anledning, så är det INTE tillåtet att låna / publicera text, bilder eller anlistor från min hemsida  utan tillåtelse.

Uppdatering juli 2010. Min hemsida uppdateras inte så ofta numera. Jag skriver istället om släkt- och byforskning i min blogg, men även om en del annat som till exempel gamla kort, natur och annat som intresserar mig.  Varmt välkommen till min blogg!  http://smulansblog.blogspot.com/